MELDA YAKUPOĞLU YAZDI…
Tenisin aslında insan vücuduna, mental sağlığına ve daha birçok şeye faydası vardır ve sporcular tüm bunları bilerek bu sporu yaparlarsa inanılmaz kazanımlar elde edecek ve daha kaliteli tenis oynamaya başlayacaklar.
Birçok spor dalının kişinin fiziksel ve psikolojik gelişimine katkısı vardır. Ancak tenis, rakiple bireysel olarak karşı karşı kalınması gereken bir spor dalı olduğu için diğer spor dallarından kişisel gelişim açısından bazı noktalarda farklılık gösterebilir. Düzenli olarak tenisle ilgilenmek birçok faydayı beraberinde getirir. Tenisin kişisel gelişimi nasıl destekleğini ve nasıl iyi geldiğini birlikte inceleyelim:
* Entellektüel gelişimi destekler. Bir bakış açısı, vizyon kazandırır ve yaşam stilidir. Sosyalleştirir.
* Sorumluluğu arttırır. Tenis sporunda rakibinize karşı attığınız hamlelerden bizzat siz sorumlusunuzdur. Yaptığınız yanlış veya doğru hamle maçı kazanabilmenizi sağlayacağı gibi kaybetmenize de neden olabilir. Bundan da bireysel olarak siz sorumlusunuzdur. Bu spor, kişisel sorumluluklarınızı almayı öğretir. Takım sporlarında bu multifaktörel sebeplere bağlanabilirken teniste kişinin kendisinin bizzat sorumlu olması bu duygunun gelişmesini sağlar. Bahanelerden uzaklaştırır ve gerçekçi olmaya zorlar. Hatalardan ders çıkarıp bir sonraki maçlarda bunları telafi edebilmeyi sağlar.
* Beden dilini okumayı öğrenirsiniz. Rakibinizin ne zaman yorulduğu, ne zaman sinirlendiğini okumayı öğrendiğinizde maçlarınız daha başarılı geçer. Bu sebeple otomatik olarak bu işaretleri maç içerisinde okumayı öğrenirsiniz.
* Araştırma yapmaya alıştırır. Rakibinizin güçlü mü, zayıf mı olduğunu, kaç maç kaybettiğini, geçmiş maçları araştırırken bu alanla ilgili sizi bilgi edinmeye zorlar. Maçlar ve önemli işler öncesinde bilgi edinme alışkanlığı kazandırır.
* Zor şartlara alıştırır. Kişiyi sıcak yada soğuk havaya, kondisyonu doğru kullanmaya, zorlu rakiplerle ve bazı imkansızlıklarla baş etmeye iter.
* Duygu kontrolü öğretir. Öfke, kaygı, endişe, bitkinlik gibi duyguların kontrolünü kazandırır.
* Özgüven getirir. Kazanılan maçlar sonucunda kişinin kendisine güveni gelir ve bir şeyler başarabildiğine inancı artar. Yaşamında anlam oluşturur.
* Vücut kaslarının hepsinin çalışmasını sağlar. Fazla yağları yakar. Vücudun kaslı olmasına ve fit olmasına yarar. Enerji ve dayanıklılığı arttırır. Çabuk yorulmamaya başlarsın.
* Dikkat ve konsantrasyonu arttırır. Tenis görsel, mekansal becerilerin, algılamanın, dikkatin artmasına yardımcı olur. Uyaranlara rağmen dikkati sürdürebilmeyi sağlar.
* Strese iyi gelir. Mutluluk hormonların çalışmasını sağlar. Bu da kişiyi da rahat ve iyi hissettirir. Antrenmanlardaki fiziksel aktivite bu hormonları arttırarak günlük yaşama yansır. Ama maçların çok stresli olması gibi bir faktör de vardır. Bu da zamanla stresin nasıl kontrol edilmesi gerektiğini öğretir.
* Yüksek hıza ve tempoya uyum sağlamayı öğretir. Zaman baskısı, hız, performans ile hareket etmeyi sağlar. Zamanla bu beceriler gelişir.
* Disiplin sağlar. Belirli bir antrenman rutini olduğu için kişinin disiplin olarak programa uyması beklenir. Bu da yaşam programının ona göre düzenle oluşmasına yardımcı olur.
Bütün bunlarında donanımlı bir antrenör ve spor psikoloğu ile işbirliği içerisinde yapılması kişinin profesyonel bir tenisçi olabilmesine veya yaşamına bu sporu kazandırabilmesine yardımcı olur.
FOTOĞRAFLAR: SERDAR SÖZKESEN
*: Bu yazı ilk olarak, Kort Dergisi’nin 48. sayısında yayımlanmıştır. Dergimizi Türk Telekom e-dergi uygulaması üzerinden de indirebilirsiniz…