Emin Bülent Tenis Turnuvası Heyecanı…
Kuruluşu 1947 yılına kadar uzanan, ülkemizin en köklü spor kulüplerinden olan Taçspor Kulübü, sezonun en önemli ve en yoğun katılımlı turnuvalarından birini, 30 Ağustos – 10 Eylül tarihlerinde Galatasaray Spor Kulübü kurucu üyelerinden, Galatasaray Futbol Takımı’nın ilk Türk kaptanı Emin Bülent (Serdaroğlu) adına düzenliyor.
Galatasaray Spor Kulübü kurucu üyelerinden; Galatasaray Futbol Takımı’nın ilk Türk kaptanı, kendi atıyla Balkan Savaşı’na katılmaya giden bir vatansever, Çanakkale’de işgalcilere karşı korkusuzca savaşan kahramanlardan biri olan Emin Bülent, sporcu kimliğine edebiyatı katarak Fecr – i Ati döneminin en önemli şairlerinden biri olmuştur.
Emin Bülent, 1886 yılında Halep’te dünyaya gelmiştir. İstanbullu bir ailenin çocuğudur.
392 okul numarasıyla eğitim gördüğü Mekteb-i Sultani’de okurken jimnastik ve futbol ile birlikte edebiyata özellikle de şiire gönül verdi. Birbirinden çok uzak düşünülen edebiyat ve spor; şiir ve futbol olarak Emin Bülent’in kişiliğinde birleşti. Aynı anda birbirine böylesi zıt iki alana heveslenmiş pek çok öğrencinin aksine Emin Bülent hem etkileyici bir şair hem de çok iyi bir futbolcudur.
Spora olan düşkünlüğü ile 1905 yılında Ali Sami (Yen) Bey ve Asım (Sonumut) Bey ile birlikte Galatasaray Spor Kulübü’nü kuran üç kişiden biridir ve Galatasaray Futbol Takımı’nın ilk Türk kaptanı sıfatıyla tarihe geçmiştir.
Sporcu kimliğinin yanı sıra Emin Bülent, yazmış olduğu «Kin» şiiriyle de Çanakkale cephesinde Mustafa Kemal’e ışık olmuştur.
«Garbın cebin – zalimi affetmedim seni,
Türküm ve düşmanım sana kalsam da bir kişi»
Mustafa Kemal, Çanakkale cephesini savunurken kendisinin de ezberlediği ve her fırsatta söylediği, Çanakkale savunmasına damga vurmuş bu şiiri bağırarak söyleyen bu genci hiç unutmamış, yıllar sonra kendisini 1932 yılının Eylül ayında toplanan Dil Kurultayı için Dolmabahçe’ye akşam yemeğine davet ederek, kutlamış ve akşam yemeğinde vatan savunmasında kendisi için de ayrı bir yeri olan şiirini okumasını isteyerek gururlandırmıştır.
Emin Bülent Serdaroğlu, 28 Kasım 1942’de hayata veda etmiştir.
En yakın arkadaşlarından biri olan Ali Sami Yen, Emin Bülent’i ve Galatasaray sevgisini anılarında şöyle anlatır:
Kulübümüzü kurma fikrinden ilk kez en yakın arkadaşım Emin Bülent’e söz etmiştim. O daha büyük sınıftaydı, okulu benden önce bitirmişti, bu yüzden yalnız tatil günlerinde buluşabiliyorduk. Çalışmaları Asım Tevfik ile yürüttük, grubumuzu genişlettik ve çok sorumluluk getirici bir iş olan kulüp kurma işimizi tamamladık. Emellerimizin düşünceden uygulamaya geçmesi sırasında yanımızda çalışan Asım Tevfik olduğu için, O’nu, sicil defterimizin iki numarasına, Emin Bülent’i de üç numarasına kaydettik.
Aradan yıllar geçti. Bazı anlaşmazlıklar ve mücadeleler Emin’i çok üzmüştü. Öyle sanıyorum ki, bizi artık yalnız kişisel dostluk bağlıyordu. Galatasaraylılık ortadan silinmiş gibiydi.
Yıllar akıp gitti. Unutmayacağım bir kara gündü. Emin Bülent Göztepe’deki evinde son saatlerini yaşıyordu. Sayın eşi beni karşılarken, “Aman, bu defa çok fena göreceksiniz… İçeriye girmeden kendinizi alıştırın, yüzünüzden bir şey anlamasın…”Aylardan beri ölüme karşı yaptığı çetin mücadele zavallı Emin’in aslan gibi bünyesini bitik bir hale getirmiş hem de ruhunu hırpalamıştı. Eliyle işaret ederek beni yanına çağırdı. “Ali Sami” dedi, “Şimdiye kadar içimde sakladığım bir duyguyu sana açıklayacağım: Benim hakkımı yediniz, 2 numaralı Galatasaraylı benim” ve gözlerinin feri bir an için tekrar parlayarak: “Arkadaşlara söyle, hakkımı vermezseniz ruhum hepinizden davacıdır” sözünü ekledi. Emin hayatının son büyük hamlelerinden birini yapmıştı. Başı yana çevrildi, elleri yorganın üstüne dermansız düştü. Ben şaşırmış kalmıştım.
Emin’in son arzusunu yerine getirmek için önce Asım’la görüştüm. O da Emin’i çok severdi. Kulüp dertleri bizi birbirimize üç silahşörler gibi bağlamıştı. Asım, Emin’ için canını vermeye razıydı fakat Galatasaraylılığını ifade eden ikinci üyelikten vazgeçmeye razı olmadı. Galatasaray kongresi, bu iki emektar arkadaşın duygularını coşkuyla karşıladı, her ikisini de kulüplerine bağlılık açısından haklı görerek güzel bir sonuca vardı:
Emin de, Asım da Galatasaray’ın 2 numaralı üyesi sayılacak; 3 numara kimseye verilmeyecekti.
Yıl boyunca pek çok ulusal ve uluslararası turnuvaya ev sahipliği yapan Taçspor Kulübü ise, 2014 yılında katıldığı Galatasaray kültürünün bu önemli değerini hatırlamak adına yılın en geniş katılımlı tenis turnuvasını “Emin Bülent Tenis Turnuvası” adıyla düzenliyor.
Türkiye Tenis Federasyonu denetimi ve gözetiminde, bu efsane ismin anısına, 30 Ağustos – 10 Eylül 2023 tarihlerinde düzenlenecek olan özel seri turnuva Türkiye’nin en kalabalık katılımlı turnuvası olacaktır. 800 – 1000 sporcunun katılımıyla gerçekleşecek olan turnuvanın 3 sene içinde uluslararası boyut kazanması hedeflenmiştir. Turnuvadan çok bir tenis şenliği olarak organize edilen turnuva boyunca Taçspor Kulübü, günde 2.000 – 2.500 ziyaretçiye ev sahipliği yaparak tenis severleri ağırlayacaktır.