26 Kasım 2019 – 10:54 – Güncelleme: 26 Kasım 2019 – 11:30
2019 yılı orta ve alt segmentteki tenisçiler için bir hayli zor ve karmaşık geçti. Başta ITF, sezon içinde yaptığı hatadan döndü, ama yine de oyuncular lehine daha fazla değişiklik yapılması şart!
Bu sezon tenisçiler için biraz karmaşık bir sezondu. Sene başında ITF’in bazı kuralları değiştirmek istemesiyle beraber, birçok tenisçi özellikle sezon başında mağdur durumda kaldı.
En büyük değişiklik, 15 bin dolarlık turnuvalarda WTA / ATP puanı verilmemesiyle başladı. 2018 senesinde bu seviyedeki turnuvalardan alınan puanlar oyuncuların sıralamasından düşüldü ve birçok oyuncu bu durumdan dolayı sıralamada geride kaldı.
15 bin dolarlık turnuvalarda puan olmayınca oyuncular daha yüksek ve zorlu turnuvaları oynamak istediler ki, puan alıp sıralamada daha yukarılara çıkabilsinler. Özellikle sene başında takvimde, nisan ayına kadar ne yazık ki fazla turnuva yer almıyor. Hal böyle olunca turnuvaların zorluğu da iki katına çıkıyor.
Oyuncular turnuvaların yetersizliğinden, değişen kurallar ve sıralamadan dolayı turnuvalarda yer alamadı. Şunu da belirtmekte fayda var; birçok oyuncu özellikle bu sene değişen kurallardan dolayı profesyonel olarak tenis oynamayı bıraktı. En çok etkilenenler ise, sıralamada 300 ve üstünde bulunan oyuncular oldu. Ne zaman ki turnuvalar nisan ayından itibaren çoğalmaya başladı, o zaman oyuncular biraz daha rahatladı.
Bu süre zarfında oyuncular arasında belki de tenis tarihinde neredeyse bir ilk diyebileceğimiz bir birleşme ortaya çıktı. Yeni sistemden etkilenen -etkilenmeyen oyuncular bir olup aralarında imza topladılar. Bu birleşmeye sıralamada ilk 100 içinde olan birçok oyuncu da destek verdi. Toplamda 700’e yakın imza toplandı.
Bu birleşmenin sonucunda Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF), 15 bin dolarlık turnuvalarda puan sistemine geri döndü. Puanlama sistemi eskisine nazaran biraz daha az olsa da şu an, tekrardan eski düzeni hatırlatan bir sistem sürmekte.
Bu, değişen kurallardan sadece bir tanesiydi. Daha değişen birçok kural oldu. Tenisin gelişmesi için tabii ki de yeni kurallara ve değişikliklere ihtiyaç var. Fakat bunu oyuncuların önünü açma ve kendilerini geliştirebilme adına daha farklı materyallerle desteklemeliyiz.
*: Bu yazı, KORT Dergi 24’üncü sayısında yayımlanmıştır.