a21 yaşındaki Ergi Kırkın, bilge ve çalışkan kişiliği ile tenisin içindeki sıkıntılı süreci, evdeki çalışma ortamını, tenisçilerin sorunları ve tenisin geleceği hakkında KORT’a özel açıklamalarda bulundu.
RÖPORTAJ: SERDAR SÖZKESEN
Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs sürecinde evinizde ne tür antrenmanlar yapıyorsunuz? Karantina günleriniz nasıl geçiyor?
Öncelikle bu süreçte canlarını ortaya koyarak gece gündüz çalışan tüm doktor ve sağlık çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca bu virüsten ekonomik olarak etkilenenler, işini kaybedenler, sıkıntıya düşenler ve sokakta aç kalan hayvanlara yardım edilmesinin ve dayanışma içerisinde olunması gerektiğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Bütün dünyayı etkileyen bu süreçte sporcu olduğum için aktif kalmaya devam etmem şart. Normal olarak günlerim, koronavirüsünden önceye göre tabii ki daha farklı geçiyor, ama olabildiği kadar uyku düzenimi, yemek düzenimi ve rutinlerimi korumaya devam ediyorum. Bu süreçte tenis antrenmanı yapamıyorum ama yakın zamanda başlayabiliriz diye umuyorum. Fitness/kondisyon açısından birçok hareket ve hatta normal zamanlarda olduğundan daha değişik ve daha çok fiziksel yükleme yapabiliyorum.
Bir ay önce eve antrenmanlarım için bir bisiklet aldık, onun sayesinde kondisyon antrenmanımı yapıyorum. Onun dışında ağırlıklar dahil birçok malzemeyi de önceden temin etmem çok iyi oldu ve onun için evde malzeme açısından bir sorunum yok. Fitness antrenörüm bana bu süreç için 12 haftalık bir antrenman programı yaptı ve yapacağım egzersizlerin hepsini anlatan bir video hazırladı. Onları harfiyen yapmaya özen gösteriyorum. Çoğunu kendim yapıyorum, bazılarını da video görüşmesi üzerinden beraber yapıyoruz. Aslında benim için bir tür off-sezon oluyor, bu dönemi fiziksel gelişimim için olabildiği en iyi şekilde geçirmeye çalışıyorum.
Karantina günlerim olabildiğince iyi geçiyor. Evde annem, babam ve ablamla birlikteyim. Dördümüzün beraber geçirdiği zaman, benim turnuvalara gittiğim ve antrenmanlarıma yurt dışında devam ettiğim için çok az. Yılda dört ya da beş hafta eve gelebiliyordum, bazen de ailem yakındaki turnuvalara geliyordu, onun için ailemle geçirdiğim bu vakit benim için çok nadir ve bir o kadar da kıymetli. Yaptığım antrenmanlar dışında, film ya da dizi izliyorum, Play Station oynuyorum, kitap okuyorum ve yeni aktiviteler yapmaya çalışıyorum. Zaman zaman evin önündeki sokak hayvanları ve kuşları besliyorum. Yeni başladığım başka bir aktivite ise yemek yapmak ve bulaşık yıkamak :) Koronavirüs sürecinin sonunda yemek pişirme yolundada çok ilerleyeceğime inanıyorum :) Bunun dışında olabildiği kadar sabırlı kalmaya ve bu sürecin en kısa zamanda sonlanmasını diliyorum.
Tenise verilen aranın hangi zamana kadar devam edeceğini düşünüyorsunuz?
Bilindiği üzere Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF), ATP ve WTA beraber olarak Mart ayının ortasında bütün turnuvaları 8 Hazirana kadar askıya alma kararı aldı. Bu kararın iki hafta sonrasında bu konu bir daha tartışıldı ve turnuvaların askıya alınma tarihi 13 Temmuz’a kadar uzatıldı. Bu doğru kararların zamanında alındığını düşünüyorum. Tenis o kadar global bir spor ki, oyuncuların bir sonraki turnuvaya gitmesi için her hafta değişik bir ülkeye veya değişik bir şehre seyahat etmesi gerekiyor. Bu yüzden tenisin en son geri dönecek sporlardan biri olduğunu düşünüyorum.
Koronavirüsün ne zaman sonlanacağını tahmin etmek bu süreçte çok zor. Bazı ülkelerde kısıtlamaları biraz gevşetmeye başladılar ve bunun nasıl sonuç vereceğini görmek önemli olacaktır. İkinci bir koronavirüs dalgasını önlemek de çok önemli. Birçok kişi bu yıl tenis turunun geri dönmeyeceğini düşünüyor. Bana göre de şu an 13 Temmuz’da turnuvaların geri dönmesi zor gözüküyor ama ağustos ya da eylül aylarında turnuvaların tekrardan başlayabileceğine inanıyorum. İlk etapta turnuvaların bir süre seyircisiz oynatılmasının ciddi bir opsiyon olarak görülmesi gerektiğini düşünüyorum. Konuşulması gereken ve turun ne zaman döneceğini belirleyecek başka bir konu da ülkelerin seyahat kısıtlamaları olacaktır. Turnuvalara dünyanın her yerinden katılım olduğu için rahat seyahat etmek önemli bir faktör.
Pandeminin orta ve alt segmentteki birçok oyuncuya maddi yönden zarar gördüğü muhakkak. Gidişatın siz oyunculara verdiği etkileri belirtir misiniz?
Bu süreçten birçok tenisçinin etkilendiği doğru. Çoğu oyuncunun takımları bulunuyor ve kulüpler, antrenörler, vs. ile yıllık sözleşmeleri var. Oyuncular ekiplerinin ücretlerini ve birçok başka anlaşmayı turnuvalardan elde ettikleri para ödülü ve sponsorluklardan aldıkları maddi destek sayesinde karşılayabiliyorlardı. Koronavirüsten sonra oyuncuların turnuvalardan para kazanamadıkları ve birçok sponsorun (kulüpler/
Bu yüzden hem basından hem de tenisle ilgili medyadan izlediğimiz kadarıyla birçok federasyon oyunculara ve kulüplere yardım etmek üzere çok büyük bütçeler ayırdığı görülmekte. Aynı şekilde de ATP, WTA ve ITF bu süreçte oyuncuların maddi sıkıntısını azaltmak üzere bir proje üzerinde çalışmakta. Edilen bilgilere göre tekler sıralamasında 250-700 arasında olan oyuncular için 10.000 ABD doları civarında bir nakit para desteği verilmesi düşünülmekte. Bu süreçten en az zararla çıkabilmek, yeteri kadar turnuva düzenleyebilmek ve çok sayıda oyuncunun tenisi bırakmak zorunda kalmasını önlemek için tüm dünyada Spor Bakanlıkları, Tenis Federasyonları ve sponsorların oyunculara ve tenis kulüplerine maddi destek sağlaması son derece önemli.
Hayatın her alanında olduğu gibi tenis sporunda da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Siz her şey düzeldiğinde teniste ne tür değişiklikler bekliyorsunuz?
Koronavirüs süreci sonlanınca ve her şey düzeldiğinde, hayatın bütün diğer alanlarında olduğu gibi teniste de ciddi değişiklikler olacaktır. Turnuva ortamlarında hijyene daha çok dikkat edilecektir. Örnek olarak, uzun zamandan beri konuşulan, ball boyların oyunculara havlu vermemesi konusu, ITF’in bazı ülkelerde düzenlediği turnuvaların kulüplerinin soyunma odaları, tuvaletleri ve mutfakların belli bir standartta olmasına dikkat edilmesi ve seçilen otellerinde yeterli olması değişikliklerden bazıları olacaktır diye düşünüyorum.
Yaşanan maddi sorunlardan dolayı, birçok oyuncunun tenisi bırakacağı için, değişikliklerden biri de turda daha az oyuncu olacağıdır. Bir başka konu ise bu süreç atlatılsa bile, ileride benzer sorunlar yaşanabileceği endişesiyle daha fazla televizyon yayını, internet yayını ve dijitalleşme olacağına inanıyorum. Seyirci her sporun vazgeçilmez bir unsuru ama koronavirüse benzer durumlar olduğu takdirde internet üzerinden yayına geçmek için bir platform geliştirmeye yatırım yapılacaktır. Ümit ediyorum ki bu süreç en kısa zamanda atlatılır ve herşey olabildiğince normale döner.