1. Anasayfa
  2. ATP

Bir devrin sonu: John Isner bıraktı!

Ace’ler artık biraz yalnız, biraz kimsesiz. ABD Açık’ta son turnuvasını oynayan John Isner, tenis kariyerini noktaladı. Dilekolay, tam 14.470 Ace...

Bir devrin sonu: John Isner bıraktı!
0

YAZI: SERDAR SÖZKESEN

*: Bu yazı ilk olarak Kort Dergisi’nin 48. sayısında yayımlanmıştır. Dergimizi Türk Telekom e-dergi uygulaması üzerinden de indirebilirsiniz…

John Isner’ın profesyonel tenisteki benzersiz kariyeri, ABD Açık’ta güneşli gökyüzü altında, 17 yıl önce başladığı gibi sona erdi: Dört saat süren acımasız, beş setlik bir mücadele sonunda (toplamda 48 ace attı) ikinci turda Michael Mmoh’a beş set sonunda dramatik bir maçın ardından kaybeden Isner tenis kariyerini sonlandırdı.

Mmoh’a 3-6, 4-6, 7-6, 6-4, 7-6’lık setlerle mağlup olan Isner’ın profesyonel tenis kariyeri, vatandaşı Jack Sock’la (kendisi de Açık’ta emekli oldu) çiftlerde aldığı üç setlik yenilginin ardından günün ilerleyen saatlerinde resmen sona erdi.

Isner her zaman kort içinde ve dışında ‘nazik bir dev’ olarak anılacak. Tıpkı Andy Murray gibi… Efsane oyuncu, “Birkaç yıl boyunca Madrid’de ve Roma’da oynayan tek ABD’li olduğum zamanlar kesinlikle oldu. Bu benim için biraz tuhaftı. Ama evet, mirasım ne? En önemlisi, saha dışında da kolayca anlaşabildiğim bir adam olarak meslektaşlarım tarafından hatırlanmak istiyorum. Sanırım benden önceki adamlarla, turdaki yaşıtlarımla ilişkilerim oldu. Hepsiyle iyi anlaştığımı hissediyorum” dedi.

‘ACE’ MAKİNESİ

Şimdi 38 yaşında olan, 2.12’lik ace makinesi, 2007’de Washington’da ilk kez aramızda göründüğünde ve ilk ATP Turu etkinliğinde wild card alarak manşetlere çıktığında sıra dışı ve takip edilebilir bir oyuncu gibi görünüyordu. O turnuvada Tommy Haas ve Gael Monfils’i devirerek finale kalmış ama varandaşı Andy Roddick’e iki set sonunda kaybetmişti.

Andy Roddick, Grand Slam şampiyonu olan (2003 ABD Açık) son ABD’liydi. Aslında Washington Finali, Isner’ı hemen potansiyel bir halef olarak konumlandırdı. Fakat ne Roddick başka bir slam kazanabildi ne de Isner herhangi bir slam kazanabildi… Son 16 yıllık geçmişinin de gösterdiği gibi bu, Isner’ın suçu değildi, çünkü turda çok üst düzey oyuncu vardı ve ona sıra gelmemişti. Kaldı ki o her zaman rakipleri için korkulan bir oyuncu olmuştu. Ace’leri ve inanılmaz servisleri ile her daim özel bir oyuncuydı.

O dönemler, aynı zamanda Isner’ın erkekler tenisinde ABD’nin bocalayan anlarında, sürekli inisiyatif alıp ülkesi adına tek başına iyi şeyler yaptığı dönemlerdi. Ülkedeki Grand Slam kuraklığıyla ilgili bitmek bilmeyen soru bombardımanına tutulan Isner, büyük bir sabır ve soğukkanlılıkla bu yükü omuzladı ve elinden gelenin en iyisini yaptı.

İYİ BİR İNSANDI

2011’de ABD Açık çeyrek finalinde Andy Murray’e, 2018 Wimbledon yarı finalinde Kevin Anderson’a ve 2018 ABD Açık çeyrek finalinde Juan Martin del Potro’ya karşı kaybetti. 59 kez Grand Slam’lerde boy gösterdi.

Kuzey Carolina’nın yerlisi olan Isner, muhafazakar ve iyi huylu bir insandı. Tenis kariyeri boyunca sorumluluk sahibiydi ve sözünün eriydi. O, kimi zaman Amerikan tenisinin iyi bir gözlemcisi, kimi zaman yaşlı birinin yiyeceklerini merdivenlerden yukarı taşıyan bir çocuktu.

“Benimki gibi bir vücudu 17 yıl üst üste oynamaya hazırlamak hiç kolay değildi. Kariyerim boyunca gerçekten keyif aldığım kısım buydu.”

Isner, 8 yıl boyunca turun en başarılı ABD’li erkek tenisçisi oldu.Şu anda ATP’de 9. sırada yer alan ABD’li Taylor Fritz, ABD Açık öncesinde şunları söyledi: “Gençken, profesyonel kariyerime ilk başladığımda ve uzun bir süre boyunca Isner hep oradaydı. Gerçekten uzun zamandır Amerikan tenisinin zirvesinde. O her zaman çok nazikti; hem bana hem de Reilly Opelka ve Tommy Paul gibi yeni genç adamların hepsine karşı misafirperverdi.”

Isner’ın mirası çok önemli. Tam bir ace makinesi olan John Isner’ın rekoru gerçekten de kırılamayacak bir durumda Hiçbir oyuncunun 14.000’in üzerinde ace atamayacağı gerçeği gün gibi ortada. O, tenis tarihinin demirbaşlarından biriydi. Ancak Isner’ın boyu, ace arayışında onun için en büyük kolaylaştırıcı olsa da, aynı zamanda onun hareket kabiliyetine ve toparlanma becerisine de zarar veriyordu.

2010 ile 2019 yılları arasında art arda 10 yıl boyunca ATP’de ilk 20’de yer aldı, ancak bu tür istatistikler ve başarılar Isner’in temel nezaketini, tevazusunu veya mesleğine olan bağlılığını yansıtmaya hiçbir şekilde yardımcı olmuyor.

UNUTULMAZ MAÇLAR

Her ne kadar majör turnuvaların hiçbirinde şampiyonluk elde edememiş olsa da Isner, diğer pek çok önemli başarıdan gurur duyabilir. Tenis tarihinin en uzun maçında, 2008 Wimbledon’da Nicolas Mahut’u üç gün, beş setlik ilk tur maçında mağlup eden kişiydi o… Final seti 70-68 sona erdi ve medyada Roger Federer ile Rafael Nadal arasındaki o destansı final mücadelesinden bile daha fazla manşete çıkmayı başardı.

Isner, 2018 yılında Miami’de masters şampiyonluğunu elde ederek kariyerinin zirvesine ulaştı. Aynı yılın sonlarında, Wimbledon yarı finalinde Kevin Anderson’a karşı epik bir maçı kaybetti (beşinci sette 26-24). O yıl 8 numaraya kadar çıkıp kariyer derecesini elde etti.

Isner: “Bu kadar uzun süre bu kadar başarılı olacağımı hiç hayal etmemiştim. Ve kaç yıldır zirvedeki ABD’li olmak, sıralamamı çok uzun bir süre korumak bile gurur duyduğum bir şey.

JACK SOCK VE COCO VANDEWEGHE DE TENİSE VEDA ETTİ

Coco, teklerde 2017’de Avustralya Açık ve ABD Açık’ta yarı final oynadı. Çiftlerde 2018’de ABD Açık’ı kazanırken; 2015 ve 2016’da da yarı final başarısı gösterdi. Bu yıl ABD Açık’ta teklerde elemelerde veda eden Vandeweghe, çift kadınlarda ilk turda Sofia Kenin ile birlikte Cristina Busca ve Alexandra Panova’yı 7-6, 6-4’lük setlerle mağlup olarak kariyerine son verdi. .

Vandeweghe, beş yıl önce Ashleigh Barty ile takım kurarak Timea Babos ve Kristina Mladenovic’i saf dışı bırakarak ABD Açık’ta şampiyon oldu. Onun kariyer yılı hiç şüphesiz 2017’ydi. Coco Vandeweghe, Arthur Ashe Stadyumu’nda 1 numara Karolina Pliskova’yı geçerek, nihai şampiyon Sloane Stephens, finalist Madison Keys ve bir diğer ABD’li efsane Venus Williams’ın dahil olduğu 4 ABD’li ile yarı final kadrosuna katılmasını sağladı.

Bu Habere Tepkiniz Ne Oldu?
  • 5
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir