1. Anasayfa
  2. KORT DERGİSİ

Ece Ünlü: 'An'da var olan: Novak Djokovic

2019 Wimbledon Finali’nde, Roger Federer'in kendisine karşı iki maç puanı aldığı ve tüm stadyumun onun adını haykırdığı sırada, Djokovic soğukkanlılığını koruyarak maçı ve şampiyonluğu kazandı.

Ece Ünlü: ‘An’da var olan: Novak Djokovic
0

23 Grand slam sahibi Novak Djokovic yetenek ve fiziksel zindeliğe sahipken, onu diğer sporculardan ayıran şey, bir maçta en büyük zorluklarla mücadele etmesine yardımcı olan eşi benzeri görülmemiş düzeyde zihinsel gücüdür.

ECE ÜNLÜ

Novak Djokovic, Roland Garros kupa törenindeki açıklamasında; “Gençlere sesleniyorum. Wimbledon’ı kazanabileceğimi ve bir gün dünya 1 numarası olabileceğimi hayal ettiğimde 7 yaşında bir çocuktum. Kendi kaderimi yaratma gücüm olduğunu hissediyorum. İstediğim her şeyi vücudumdaki her hücreyle hissetmeye çalıştım. ‘An’da olun, geçmişte olanları unutun. Gelecek, olmak üzere olan bir şeydir ama daha iyi bir gelecek istiyorsanız onu siz yaratın. İmkanları kendi elinize alın. İnanın ve yaratın” şeklinde genç sporculara hayallerinin peşinden koşmaları için cesaret verdi.

Novak Djokovic, Roland Garros Finali’nde kazandığı zaferle daha önce kimsenin yapamadığını başardı. Rafael Nadal’ın 22 Grand Slam şampiyonluğunu geride bırakarak 23 Grand Slam zaferi elde etti. Djokovic yetenek ve fiziksel zindeliğe sahipken, onu diğer sporculardan ayıran şey, bir maçta en büyük zorluklarla mücadele etmesine yardımcı olan eşi benzeri görülmemiş düzeyde zihinsel gücüdür.

FARKINDALIK GÜCÜ

Novak Djokovic’ten öğrenebilinecek en önemli zihinsel güçlerden biri görselleştirme yani zihinde canlandırmanın çok önemli olduğuna inanması ve bunu uygulamasıdır. Zihinsel canlandırma antrenmanlarını yapmak maç sırasındaki kaygınızı azaltmaya yardımcı olurken zihinsel berraklıkta sağlar ve hedeflerinize doğru ilerlemenize yardımcı olur.

Djokovic bir röportajında henüz yedi yaşındayken kumaş parçalarından Wimbledon kupaları yaptığını ifade etmiş ve şampiyonluğu kazandığını hep zihninde canlandırdığını, bir gün dünyanın bir numarası olacağına inandığını ve bunun odaklanmasına yardımcı olduğunu belirtmiş. Novak Djokovic’in üzerinde çok çalıştığı bir diğer konu ise farkındalık (mindfulness), şimdiki anda tamamen var olma kapasitesidir.

Djokovic’e göre mindfulness pratikleri korku, öfke, endişe ve kendinden şüphe duyma duygularının üstesinden gelmede etkili oldu. Farkındalığı geliştirerek tamamen şimdiki ana konsantre olabildiğine, olumsuz düşünce ve duyguları ortaya çıktıkça gözlemleyebildiğine ve onlara tutunmadan doğal olarak dağılmalarına izin verdiğine inanıyor. Bu yaklaşım, Djokovic için bu zorlu zihinsel durumları yönetmede ve üstesinden gelmede faydalı olan üzerinde çok çalıştığı diğer bir alan.

ODAKLANMA GÜCÜ

Başarı yolundaki diğer bir özelliği ise kendisinin de ifade ettiği gibi bir tenis oyuncusu olarak hem kort içinde hem de kort dışında çok fazla dikkat dağıtıcı şey var. Medyada sizin hakkınızda konuşulanlar veya kalabalığın size nasıl davrandığı oyununuzu etkileyebilir. Djokovic’in gücü, kendi kelimesini kullanarak gürültüyü ‘dönüştürebilmesi’ ve elindeki işe odaklanabilmesidir.

2019 Wimbledon Finali’nde, Roger Federer’in kendisine karşı iki maç puanı aldığı ve tüm stadyumun onun adını haykırdığı sırada, Djokovic soğukkanlılığını koruyarak maçı ve şampiyonluğu kazandı. Daha sonra kalabalık ‘Roger’ sloganı attığında ‘Novak’ sesini duyduğunu söyledi. Temel olarak zihninde o gürültüyü kesiyor ve eldeki işe yani kendi oyununa odaklanıyordu.

*: Bu yazı ilk olarak Kort Dergisi’nin 47. sayısında (Temmuz 2023) yayımlanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz Ne Oldu?
  • 3
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir