1. Anasayfa
  2. KORT DERGİSİ

Ece Ünlü: Korttaki Bilinçli Farkındalık

Ece Ünlü: Korttaki Bilinçli Farkındalık
0

Tenisçiler, turnuvalar sırasında büyük bir baskı ve stres yaşar. Farkındalıkla, zihniniz ve bedeniniz, farklı düşünce ve duyguların yarattığı gerilimden uzaklaştığı için daha rahatlar. Bu rahatlama, kortta vuruşlarınızı daha yüksek bir güven ve dikkatle vurmanıza yardımcı olur.

ECE ÜNLÜ

Yıllardır, sporcular zihinlerini eğitmek için görselleştirmeler kullandıklarını söyledi durdu… Ancak şimdi ek olarak, Novak Djokovic gibi yüksek performanslı / elit sporcular, bilinçli farkındalık (mindfulness) egzersizlerini rutinlerine dahil etmenin oyun sırasındaki performanslarında büyük fayda sağladığını fark ediyor.

Mindfulness, Türkçe’ye bilinçli farkındalık olarak çevrildi. Bilinçli farkındalık, belli bir şekilde dikkati yönlendirmek demek: bunu da bilinçli olarak şimdiki an içinde ve yargılayıcı olmadan yaparak. Bu şekilde yönlendirilen dikkat, netlik yarattığı gibi şimdiki anın gerçeğini kabul etme becerisini de geliştirir.

Peki neden bilinçli farkındalık?

Yapılan çalışmalar, Mindfulness’ın beyinin belirli bölgelerini eğiterek sporcuların daha iyi odaklanmalarına, anda kalmalarına ve sakin ama uyanık bir zihin durumunu korumalarına yardımcı olduğunu kanıtladı. Sporcuların baskı altında olduğu zamanlar çoktur. Bazen korku, kaygı, gürültülü kalabalıklar veya bunaltıcı düşünceler, performanslarını etkileyen dikkat dağıtıcı unsurlar hâline gelebilir. Bazen zihin geçmişe gider… (Bu hatayı neden yaptım?) Bazı zamanlarda geleceğe gider… (Bir sonraki puanı, oyunu alırsam, maçı kazanacağım!)

Zihni şimdiki ana odaklanması ve sakin bir zihin durumunu koruması için eğittiği için farkındalık burada önemli hâle gelir. Dayanıklı ama sakin bir zihinle sağlam bir performans gelir. Anın hararetinde daha iyi kararlar alınabilir, baskı altında bile konsantrasyon sağlanabilir ve zihin sakinlik sinyali verdiği için vücut daha rahat olabilir.

Novak Djokovic’in kortta nasıl güçlü bir zihinsel dayanıklılığının olduğunu hepimiz biliyoruz. Kendisi de farkındalık nefes egzersizlerini ve meditasyon yaptığını söylüyor. Ve performansına olan etkisini şu şekilde anlatıyor: “Bilinçli farkındalık, bütüncül bir yaklaşımla, öncelikle bir insan olarak potansiyelimi en üst düzeye çıkarmamı sağlıyor. Sadece fiziksel değil, zihinsel, duygusal, ruhsal, tüm bu farklı türlerle disiplinli olmaya çalışıyorum. Son birkaç yılda, zihnimi olabildiğince şimdiki anda kalmak ve bir sonraki adıma odaklanmak için eğitmeyi başardığımı hissediyorum. Tabii ki tüm oyuncular gibi ben de önceden düşünür ve önceden plan yapmaya çalışırım. Ne zaman bir hata yapsam donup kalıyordum, farkındalık odaklanmama ve beynimin sesini kısmama yardımcı oluyor.”

Bilinçli farkındalık egzersizleri tenis oyununuzu şu alanlarda geliştirir;

Tenisçiler, turnuvalar sırasında büyük bir baskı ve stres yaşar. Farkındalıkla, zihniniz ve bedeniniz, farklı düşünce ve duyguların yarattığı gerilimden uzaklaştığı için daha rahatlar. Bu rahatlama, kortta vuruşlarınızı daha yüksek bir güven ve dikkatle vurmanıza yardımcı olacaktır. Zihin ve beden arasındaki bağlantıyı artırarak fiziksel dayanıklılığı artırır.

Ayrıca farkındalık çalışmaları yaptıkça düşüncelerinizi ve duygularınızı nasıl daha iyi yöneteceğini öğrenirler, böylece bunlar şimdiki anı etkilemez. İster bir tenis maçından önce ister bir karşılaşma sırasında olsun, her zaman ‘şu anda olma’ kontrolü oyuncuda olur. Konsantre olunmasını ve anda olmayı kolaylaştırarak kendi oyunlarını korta yansıtmalarına yardımcı olur. Tenisteki her galibiyet ve her kayıp, bir maç boyunca verilen küçük kararların toplamıdır. Her vuruş, rakibinizin üstesinden gelmek için strateji ve yaratıcılıkla dolu yeni bir karardır. Tenis için farkındalık çalışmalarıyla, sporcular zihinlerini daha rahat, odaklanmış ve güçlü tuttukları için kortta daha hızlı ve daha doğru kararlar verebilirler.

*: Bu yazı ilk olarak Kort Dergisi’nin 43. sayısında (Ocak 2023) yayımlanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir